A használt sütőolaj, sütőzsiradék veszélyes hulladéknak minősül. Egy liter sütőolaj mintegy 100 köbméter vizet képes beszennyezni, károsítja a vizek és a talaj élővilágát, eltömítheti a szennyvízelvezető csatornákat. Becslések szerint a Magyarországon felhasznált sütőolaj 30 százaléka jut csatornákba. A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebomló anyagként jelenik meg a hulladéklerakókon.

Ha szeretnénk ilyen szempontból is ügyelni környezetünk tisztaságára, több lehetőség közül is választhatunk.

A háztartásban keletkezett használt sütőolajat, sütőzsiradékot gyűjtsük össze, és vigyük el a legközelebbi hulladékudvarba! Szerkesztőségünk saját tapasztalata, hogy gond nélkül átveszik (nem kell ehhez a környéken lakni, egyébként sem igazoltathatnak bennünket), és egy erre szolgáló edénybe öntik.

A hulladékudvar munkatársának tippje: lehetőleg műanyag edényben gyűjtsük (több autó is pórul járt már, amikor szállítás közben eltört az üvegedény)
 
A hulladékudvar munkatársának kérése: a húscafatokat, általában az életmaradványokat ne vigyük vissza

Ajánlat: hulladékudvarok Budapesten és környékén, ahol más veszélyes hulladékokat is leadhat

Ajánlat: hulladékátvevők országszerte (a HuMuSz listája)

Ha kényelmesebbek vagyunk vagy nagyobb tételt szeretnénk leadni, hívhatjuk például a Biofilter Kft-t, akik a honlapjukon található információk szerint ingyenesen megszervezik a használt sütőolaj elszállítását (kék szám: 06-40/442-999).

Ma már az országban az éttermekből, szállodákból, nagyobb konyhákból is összegyűjtik az elhasználódott étolajat, használt sütőzsírt. A begyűjtött olaj egy részét újrahasznosítják.